Енергоспестяващи светодиодни лампи

 

 
Рейтинг: 3.00
(227)
Начало
Ценови листи
Тестове на LED лампите
Връзки
За контакти
ФорумФорум / Светодиодни крушки / Колко силно светят

Име: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Светодиодни крушки
  Всички теми » Към дървовидна структура Дървовидна структура
Тема: Колко силно светят04.01 16:33
Автор: alexfox8O Напиши
Днес си купих светодиодна крушка, 6W за 60лв. Разбира се веднага трябваше да я пробвам. Сложих я на мястото на една 75W на полиелей, като се надявах, че ще свети поне като 40W. За мое съжаление се оказа, че не е точно така. Светлината, която се вижда в стаята е по-слаба (по-слаба от 40W крушка до нея, пробвах ги по отделно и заедно).

Разбира се много по-икономична е, ако сложа още 4 ще консумират общо 30W (предполагам само, за момета нямам намерение да ги купувам и меря реална консумация) и със сигурност ще светят по-силно от 40W-та. Разбира се екпериментът би ми струвал още 240лв+5-6лв за допълнителни фасунги, кабели и т.н.

Като цяло идеята да сменим старите крушки със светодиодни е супер, но лично според мен е далече от практическа реализация поне в България, особено на тази цена.


Последен отговорv
1. Тема: Колко силно светят (Re: alexfox8O)06.01 00:27
Автор: Lyuben_KОтговори »
6W топлобяла 360градуса крушка свети приблизително колкото 30-35W крушка с нажежаема жичка. Малко по-слабо от 40W крушка. 6W студено бяла или дневна светлина свети приблизително колкото 11W студенобяла енергоспестяваща лампа.

Снимките в нашите тестове са на 7W светодиодна крушка (прототип) и 60W с нажежаема жичка. 7W светодиодна лампа свети приблизително колкото 40-45W крушка с нажежаема жичка. На снимката се вижда, че 60W крушка хвърля по-черна сянка. Пръчката между двете лампи е поставена с цел по-лесно сравнение.

Най-доброто приложение на само една 6W светодиодна крушка е да я поставите на място, където лампата често се пуска и гаси и не трябва много светлина, например коридор. Честото пускане и гасене не оказва влияние на живота на лампата и най-бързо ще изплати стойността си.

Прав сте за високата цена, но за съжаление материалите са доста скъпи. Все пак планирам леко намаление на цените с по няколко лева. Ако през годината поевтинеят светодиодите, ще сваля цената и на лампите.

Прибързано тръгнаха да забраняват добрите стари крушки преди да имат пълноценен заместител. Енергоспестяващите крушки са сравнително евтини, но ако често се пускат и гасят изгарят бързо. Светодиодните енергоспестяващи могат да светят както продължително, така и да се пускат и гасят непрекъснато без това да оказва влияние на живота им, но са по-скъпи и се произвеждат основно с малка мощност и съответно сила на светене поради конструктивни трудности или твърде висока цена на крайния продукт.

Най-оптималното решение според мен е обикновени или енергоспестяващи лампи в стаите където трябва силна светлина и светодиодни в помещенията където не трябва много силна светлина. Вкъщи съм сменил всичките крушки със светодиодни и осветлението е доста добро, но в хола имам 9 крушки по 6W, в коридорите съм сложил по една 4W, в спалнята 3 по 3W, в друга стая с подобен размер 2 по 7W. Но това наистина е голяма инвестиция и го направих постепенно в рамките на няколко месеца.